Τα θετικά παραδείγματα

Πριν από περίπου ένα χρόνο, ελπίζαμε ότι το 2021 θα ήταν μία πολύ καλύτερη χρονιά. Είχαν άλλωστε, μόλις εγκριθεί διάφορα εμβόλια κατά του κορονοϊού και ελπίζαμε ότι μέσα σε μερικούς μήνες θα παίρναμε πίσω τις ζωές μας. Και το είχαμε απόλυτα ανάγκη, γιατί η  χώρα είχε ήδη περάσει μία δεκαετία βαθιάς οικονομικής κρίσης και η πανδημία ήρθε να κλονίσει περαιτέρω έναν ήδη επιβαρυμένο ασθενή. Στις φετινές γιορτές, η νέα μετάλλαξη Omicron έρχεται να δημιουργήσει νέο πέπλο αβεβαιότητας. Η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα έχει διαταραχθεί ενώ η πανδημία, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, δημιουργούν ένα κύμα ακρίβειας άγνωστης διάρκειας και επιπτώσεων.

Παρόλα αυτά, εμείς θέλουμε και πρέπει να εστιάσουμε σε όσα θετικά έχουν συμβεί όχι μόνο κατά τον τελευταίο χρόνο, αλλά από το 2014, όταν ξεκίνησε η δική μας προσπάθεια για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, ως μονόδρομος για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Όλα αυτά τα χρόνια, της κρίσης και της αβεβαιότητας, υπήρχαν άνθρωποι και ομάδες που αποτελούσαν φωτεινές περιπτώσεις δημιουργίας, καινοτομίας και προκοπής. Άνθρωποι που μπορούν να λειτουργήσουν ως παράδειγμα για όλους οδεύοντας προς το 2022.

Από το 2014, όταν ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα το PRAKSIS BCC, έχουμε γνωρίσει πολλούς τέτοιους ανθρώπους, στους οποίους αδιάκοπα προσφέρουμε εξατομικευμένη επιχειρηματική συμβουλευτική, business coaching και σεμινάρια ανάπτυξης επιχειρηματικών δεξιοτήτων. Άτομα από κοινωνικά ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες, που ενώ ήταν αντιμέτωπα με τον οικονομικό και κοινωνικό αποκλεισμό, επέλεξαν τη δημιουργία και όχι την παραίτηση. Άτομα που οδηγήθηκαν στην επιχειρηματικότητα είτε εξ ανάγκης (λόγω αδιεξόδου στην αγορά εργασίας) είτε επειδή ήθελαν να ακολουθήσουν το πάθος τους, να μετατρέψουν μία ιδέα σε μία βιώσιμη πραγματικότητα που θα δημιουργήσει ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και την οικογένειά τους.

Από το 2014, το PRAKSIS BCC συνέβαλε στη δημιουργία 171 επιχειρήσεων και 387 θέσεων εργασίας, ακολουθώντας μία μεθοδολογία που έχει αναγνωριστεί και βραβευθεί. Δίνει την ίδια βαρύτητα στην στρατηγική (μέσω της επιχειρηματικής συμβουλευτικής) όσο και στην ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων (μέσω του coaching), στους αριθμούς και στον άνθρωπο. Έχοντας αρχικά στο πλευρό μας πολύτιμους χορηγούς όπως η Πρεσβεία των ΗΠΑ, η Visa, η Limmat Stiftung και η ΑΜΚΕ Βαπόρι και στη συνέχεια, με την αποκλειστική χρηματοδότηση από το Citi Foundation που συνεχίζεται αδιάκοπα από το 2016 έως και σήμερα, απογειώνοντας τις δυνατότητες του προγράμματος.

Αυτά τα φωτεινά παραδείγματα ανθρώπων, ομάδων και επιχειρήσεων θέλουμε να προβάλλουμε και να στηρίξουμε μέσω αυτού του newsletter. Φιλοδοξούμε αυτή η τριμηνιαία επικοινωνία μας, να είναι χρήσιμη και διδακτική. Με ειδησεογραφία πρακτική για τους νέους επιχειρηματίες, αρθρογραφία διδακτική για όσους κάνουν τώρα τα πρώτα τους βήματα και την προβολή ανθρώπων που πρέπει να αποτελούν παράδειγμα.

Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να βγουν στο προσκήνιο άνθρωποι της επιμονής και της προκοπής, που δεν σταματούν να προσπαθούν, να ονειρεύονται, να μαθαίνουν και, τελικά, να εμπνέουν. 

Καλές γιορτές και καλή, δημιουργική χρονιά σε όλες και όλους!